Jeg har nettopp sett dokumentaren «Ångrarna», og filmen er en meget sterk tegning av begrepet «uavsluttet gestalt». Den består stort sett av en samtale mellom to litt eldre menn, som begge tok kjønnsoperasjoner for å bli til kvinner, og som senere angret på dette.
Gestalt og uavsluttet gestalt
Gestaltterapiens gestalt-begrep sier at vi ser ting organisert som helheter heller enn primært som deler. Begrepet «uavsluttet gestalt» viser, litt enkelt sagt, til det vi ikke kan organisere som helheter. Vi snakker ikke om persepsjon, men om faktiske ting som skjer og betyr noe for oss psykologisk sett. Det kan gjelde helt så enkle saker som frustrasjonen over å ikke få se ferdig en film, til at et overgrep er begått mot et menneske som ikke fikk sagt fra og bearbeidet det inntrufne.
Kjønnsoperasjon
Mennene i «Ångrarna» hadde forskjellige grunner til å bytte kjønn. Begge var meget utsatte. Kanskje er det mest tydelig for Orlando, homsen av de to. Han gikk på gata, solgte sex og ble trakassert av politiet. Etter å ha hørt om Christine Jorgensen, som var en nyhetssak over hele verden da han ble operert til å bli kvinne, tenkte Orlando at det kanskje ville gjøre livet lettere om han også fikk bli kvinne.
Mikael ble mobbet for at han hadde en væremåte og et kroppsspråk som mer passet for en «kjerring» en for en mann.
Begge prøvde dermed å avslutte eller å lukke gestalten gjennom å bli til kvinner. I etterpåklokskapens lys var ingen av dem klar over hvilke gestalter de trengte å lukke. Det var som om de tok medisin for sykdommer som lignet på den de hadde, men virkestoffene de fikk bare ga dem et annet nærmest eksistensielt problem.
Nåtid
Etter operasjonen blir Orlando til Isadora, treffer drømmemannen, og lever i en elleve år lang rus av forelskelse. Det slutter imidlertid med vold og at han blir truet på livet når ektemannen oppdager at han har vært gift med «en mann».
Mikael blir Mikaela, men allerede når han våkner opp av narkosen angrer han på operasjonen.
Samtalen mellom mennene er en bevegende og sår dialog om hva det er å være menneske. Det handler om langt mer enn å gå tilbake i en mannlig rolle, og gestaltene framstår like uavsluttede som de var før operasjonene, bare på en ny måte.
Denne filmen er psykologisk, filosofisk og gestaltisk meget interessant, og uansett du har en interesse av kjønn og transpersonligheter eller ikke, kan den varmt anbefales.
Se «Ångrarna»
Lei den her: https://www.triart.se/filmer/angrarna/
Eller se den på YouTube