Tangoterapi - parterapi

glede i parterapi, lekefulle mennesker i snøen

Parterapi i bevegelse

Tangoterapi er mellom dere samt meg som gestaltterapeut og tangolærer. I tangoterapi veksler vi mellom å snakke og å gjøre tangoøvelser. Vi lærer å danse men vi gjør også gestaltterapeutiske «eksperimenter» som er inspirert av tango.

Er dere nybegynnere vil dere lære å danse, og er dere erfarne har jeg helt sikkert tips sånn at dere kan utvikle både teknikk, uttrykk og musikalitet. Men i tangoterapi handler det egentlig mer om hvordan dere relaterer til dansen, øvelsene og partneren. Vi ser på hvordan dere snakker sammen og løser oppgaver. Vi ser på hvordan dere tar plass i omfavnelsen. Ikke minst ser på hva kroppene deres forteller. Vi kan sette ord på deres bevegelser og se disse i forbindelse med mønstre i dere selv og i relasjonen. Og noe av det mest fascinerende er jo at vi kan prøve oss på nye måter å gestalte dere sammen som kropper og i kommunikasjonen.

Vanligvis relasjonell undervisning

Jeg og partneren min, Anne Marit Ligaard, holder regelmessig helgekurs i tango. Tilbakemeldingene vi får fra elevene tilsier at vår undervisning setter kommunikasjon og relasjon i sentrum, og at kursene har terapeutisk virkning selv når vi underviser store grupper (se hva våre elever sier om oss lenger ned på sidene).

Fra tanguero til gestaltterapeut

Det var faktisk tango som en gang fikk meg til å bli interessert å bli gestaltterapeut. Bevegelsen er så personlig, og selv som nybegynner er tangodansen er et uttrykk for hvem du er. Mennesker åpner seg, og jeg får stadig høre sterke historier om psykiske lidelser, barndomsminner, overgivelsesangst, men også om overvinnelse og seirer. Jeg har sett gang på gang at bevegelse kan ha en frigjørende effekt, og jeg ble gradvis mer interessert i frigjøringen enn i selve bevegelsen.

Kroppens fortellinger

Så er det jo aspektet av tango som ikke trenger ord. Noe jeg liker kanskje enda bedre enn de verbale historiene er historiene som vi forteller med våre kropper. Jeg elsker å lede mennesker, både kvinner og menn, inn i nye bevegelsesmønstre. Det er som om jeg får være med dem på å erobre verden på ny, som om jeg er med når de åpner øynene for friske syn. Jeg er sikker på at kroppen husker et menneskes liv, men jeg innbiller meg ikke at jeg kan kjenne hva en konkret historie går ut på gjennom å danse med noen. Likevel føles det nesten som om jeg lærer mennesker å kjenne enda bedre gjennom å bevege meg sammen med dem. Det er som om hele deres vesen brettes ut for meg, uten at ord forkludrer erfaringen.

Min erfaring

Jeg jobber altså vanligvis sammen med Anne Marit Ligaard, som studerer psykodrama. Jeg gir også mye privatundervisning. Jeg har forsket (akademisk) på bevegelse i et musikalsk perspektiv og presentert mine funn på flere internasjonale konferanser. Sammen med Anne Marit har jeg dessuten brukt tango for å få mennesker til å snakke sammen med sine kropper i bryllup, på alskens møter og konferanser, som team-building, på fester og i mange andre spennende kontekster.

Min og Anne Marits undervisning setter det psykologiske og relasjonelle ved tango i første rommet. Noe av det aller mest givende vi har gjort er å lage relasjonskurs med hjelp av bevegelse basert på tango.

Noe om vår undervisning

Jeg lærer så mye om både dans, musikk, kommunikasjon mellom mennesker, meg selv og mine reaksjoner i kommunikasjonen, i rommet mellom mennesker og musikk. Mens jeg var på kurset går jeg nok i en slags intens, fokusert konsentrasjons-boble der det å uttrykke med ord det jeg opplever og kjenner ikke helt får plass. Ikke synes jeg det er helt enkelt å fatte det i ord heller men, jeg setter umåtelig stor pris på denne opplevelsen kurset med dere har gitt meg.

– Susanne

Dere har en helt magisk tilstedeværelse og ro og utstråling, både som danselærere og dansere. Det smitter over og er godt å se på, langt inn i sjelen! Jeg bruker dans til å overleve og å glemme, samt for rekreasjon og terapi – denne helgen gav meg så mye mer enn jeg klarer å forklare. Tusen takk!

– Karianne

Tusen takk for et fantastisk nybegynnerkurs i tango i helgen! Selv vi som egentlig er stive og ubevegelige akademikere med stort kontrollbehov koste vi oss veldig. Dere er virkelig herlige mennesker med en entusiasme som smitter! Jeg har vært på mange ulike typer kurs, men sjelden møtt noen som så fort har klart å lage en så god og trygg stemning for læring! Og jeg har alltid følt meg som en døvstum Hellen Keller i forhold til rytmer og dans. Med deres «språk» kunne jeg iallefall tilnærme meg uten å få helt fnatt. Det var herlig! Tusen takk!

– Maria

Lærerikt, spennende, hyggelig, kjekt og godt for parforholdet. Hva mer kan vi forlange?

– Åge

Anne Marit og Magnus er enestående som dansepedagoger. De er de beste, koseligste og varmeste tangoinstruktørene jeg har hatt. De skaper en så trygg og god atmosfære på sine kurs at man bare blir forelsket i tangoen.

– Nina

Det blir nesten litt floskelpreget å takke for kursene jeg er så heldig å få gå med dere om igjen og om igjen. Men jeg har altså igjen hatt en fantastisk helg med tango på flere nivåer. Jeg synes jeg har tatt noen riktig lange steg i retning av å bli en bedre tangodanser siden jeg gikk på mitt første med dere i høst. Selvsagt har det med kunnskapen dere øser av, men vel så mye den trygge og lekne rammen dere legger tilrette for. Den passer i hvert fall meg perfekt Jeg lærer, leker og tøyser. På grunnkurset i helgen begynte jeg også å føle.

– Morten

Det blir nesten litt floskelpreget å takke for kursene jeg er så heldig å få gå med dere om igjen og om igjen. Men jeg har altså igjen hatt en fantastisk helg med tango på flere nivåer. Jeg synes jeg har tatt noen riktig lange steg i retning av å bli en bedre tangodanser siden jeg gikk på mitt første med dere i høst. Selvsagt har det med kunnskapen dere øser av, men vel så mye den trygge og lekne rammen dere legger tilrette for. Den passer i hvert fall meg perfekt Jeg lærer, leker og tøyser. På grunnkurset i helgen begynte jeg også å føle.

– Morten

Jeg ville bare si at det dere gjør i undervisningen og demonstrasjonen er i verdensklasse. Jeg vet ikke mye om tango, men jeg har danset aktivt og tatt mange kurs hos noen av verdens beste instruktører og dansere i andre danser. Så jeg vet hva jeg snakker om. Det dere gjør pedagogisk er enestående. Dere burde være verdenskjent.

– Memduh

glede i parterapi, lekefulle mennesker i snøen

«Par kan gjerne komme i tangoundervisning med terapeutiske fortegn. I tillegg til å lære dansen kan vi se på den verbale kommunikasjonen, hva deres kropper forteller hverandre, hvordan dere samarbeider, og mye mer.»

Praktisk

I Tangoterapi er det dere og meg tilstede. Dere kan komme med bestemte problemer eller tanker på hva dere ønsker å utvikle. Eller dere kan komme med en åpen nysgjerrighet på hva dere kan utvikle.

Nivå: Dette er for alle nivåer, uansett dere er erfarne dansere eller dere aldri har danset noe i det hele tatt tidligere.

Pris: 1200 kr (90 min). Les mer om priser her: https://www.gestaltterapeutoslo.no/magnus-andersson/

Sted: Tangoterapien finner sted på Majorstua.

Mer info kommer etter avtale. Gå til kontaktsidene for å bestille time.

Ønsker du å gå et ordinært tangokurs? Gå hit:

www.tangotango.no