Medisinsk cannabis – hjelper det og finnes det i Norge?

cannabisplante

Noen uker tilbake møtte jeg en som får kjøpe cannabis fra apoteket (jeg er usikker på om vedkommende fikk det på blåresept), så svaret på tittelens andre spørsmål er ja. Det er imidlertid meget tungvint å få det, og denne lille bloggposten vil ikke gi deg råd om du ønsker å få cannabis lovlig. Spørsmålet jeg tar opp er isteden hva cannabis kan hjelpe for.

Forskning på cannabis

Monitor on Psychology er den amerikanske psykologforeningens tidsskrift, og deres desemberutgave fra 2018 har en artikkel på hvorvidt marihuana hjelper mennesker som sliter psykisk (s. 22-24). De viser til en stor meta-undersøkelse fra 2017 som konkluderte med at det finnes tydelige vitenskapelige bevis for at det hjelper mot:

  • Kronisk smerte
  • Kvalme ved kjemoterapi
  • Spasmer hos de med multippel sklerose

Mange hadde sikkert håpet at cannabis kunne hjelpe mot en rekke andre tilstander, men dette var altså hva man med sikkerhet kunne fastslå at det hadde en målbar effekt på.

Mer forskning

Artikkelen peker også til pågående forskning, og et lovende forsøk kombinerer cannabis og tradisjonelle opiater. Her ser det ut til at cannabis kan forsterke effekten av opiatene for smertelindring, samtidig som sideeffektene blir kraftig redusert.

Et annet prosjekt, som ikke har kommet like langt, handler om posttraumatisk stress-syndrom (PTSD). Mange med PTSD selvmedisinerer med marihuana og de sier selv at virkningen er god. Dette tas nå inn i forskningen for å se om det er mulig å faktisk få belegg for at cannabis fungerer for mennesker med PTSD.

Selvmedisinering og rekreasjonsbruk

I USA har hele 31 stater legalisert marihuana for medisinsk bruk, og ni stater har tillatt bruken av det for voksne for rekreasjon, omtrent på linje med nikotin eller alkohol. Per i dag er cannabis ulovlig i Norge, og jeg har ikke en tydelig oppfattelse om hvorvidt det bør legaliseres eller ikke. Det finnes sterke argumenter for begge sider. Det er ikke tvil om at mange mennesker får utrolige opplevelser av denne bruken, og det kommer mer og mer spennende forskning på både cannabis og psykedeliske stoffer.

Det som umiddelbart roper varsko for meg er ikke bare en generell skepsis og redsel mot stoff. I min tid som terapeut har jeg møtt flere klienter som har hatt store problemer fordi de ikke har kunnet håndtere deres stoffbruk.

Likevel, jeg syns forskningen er spennende og vil følge med nøye på hva som skjer.

Kilder

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *