Bokomslag, The Upside of Stress

The upside of stress

Av: Kelly McGonigall

Hovedbudskapet i Kelly McGonigals bok «The upside of stress» er at vår innstilling til stress er avgjørende for hvilken effekt stress har både på vår helse og hvordan vi håndterer en stressende situasjon. I McGonigals bok skal ordet «stress» leses som synonymt til det meste vi ikke liker.

I gestaltterapi

Jeg tenker på de som kommer til meg med angst og andre redsler. I gestalt prøver vi først å være med det som er, og det er fra dette stedet at endring kan skje. Klientene møter ofte dette med motstand. Hvorfor skal man føle på angsten når de så inderlig ønsker å bli kvitt den? Men McGonigal mener at det hjelper å være med angsten. Forskningen på området er dessuten tydelig: De som forteller seg selv at angsten prøver å hjelpe dem kommer seg bedre igjennom situasjonen de befinner seg i. Dette gjelder uansett vi snakker om prestasjonsangst, redsel for å fly eller generalisert angst.

Terapeutisk intervensjon

McGonigals bok inspirerer meg til å være enda litt mer direkte med en klient som kommer til meg med angstproblematikk. Hva skjer om vi snakker sammen om hvordan angsten prøver å hjelpe klienten? Slike spørsmål er noe av hva jeg liker mest med gestaltterapien. Jeg har ofte erfart, både som klient og terapeut, at det gir innsikt og lindring å omfavne eller anerkjenne det vi prøver å bli kvitt. Kanskje dette kan lede til at min klient blir mer venn med angsten? Og kanskje min klient kan ta med seg denne innstillingen i konkrete angstfylte situasjoner?

Mester på å ha angst

McGonigal har flere eksempler på eliteutøvere av forskjellig slag som har like høy puls og tilsynelatende reagerer de like sterkt som nybegynnere. Eliteutøverens og nybegynnerens forståelse av pulsen er imidlertid helt forskjellig. Den erfarne fallskjermhopperen som kan omfavne sin angst kan prestere godt med puls på 180. Nybegynneren har også 180 i puls, men nybegynneren er gjerne redd angsten og sliter med å ta riktige beslutninger. Tenk om min klient kunne bli en eliteutøver i å ha angst? Første trinnet på veien dit blir å se på hvordan angsten prøver å hjelpe min klient.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *