I sommer har jeg brukt en god del tid på en av de aller viktigste bøkene jeg noensinne har lest. David Perlmutter gir nøkkelen til å bedre sinnsstemningen, og han forklarer hvordan dårlig tarmhelse kan være grunnen til at mennesker får Alzheimers, depresjon, fedme, ADHD og en lang rekke andre tilstander.
Jeg har lest boken med konstant hakeslipp. Perlmutters prosjekt er å forklare hvordan tarmens mikrobiom, altså sammensetningen av bakterier, influerer både vår kroppslige og mentale helse.
Pasienthistorier
Pasienthistoriene han bruker er oppsiktsvekkende. En 43 år gammel mann med MS kaster stokken etter et par uker. Med videre behandling går han «så bra at andre ikke skjønner at det er noe i veien med meg.» (s. 80-83)
En annen historie handler om en gutt med autisme som får kraftig redusert angst, legger unna tvangsbevegelser, bedrer motorikken og får et mer normalt sosialt liv i løpet av noen måneder. (s. 141-146)
Eller hva med den 56-årige kvinnen med angst og depresjon samt kroniske smerter som ble diagnostisert som fibromyalgi? Depresjonene begynte tidlig i 20-årene. Etter seks uker med «et glutenfritt kosthold og en aggressiv oral probiotikakur» hadde hun sluttet med antidepressiva, «sov godt, likte å trene og for første gang på flere tiår hadde hun normal avføring. Jeg [Perlmutter] spurte om fibromyalgismertene, og da sa hun at dem hadde hun ikke nevnt, fordi hun hadde glemt at hun hadde dem.» (s. 104)
Høres det litt for utrolig ut? Les boken!
Vitenskap
Jeg har lenge tenkt at alt henger sammen med alt, og jeg har selv tydelig følt på kroppen at jeg er mye mer mentalt stabil når jeg spiser riktig. Fra det perspektivet tenker jeg at det gir fullt og helt mening at et dårlig kosthold kan gjøre at min sinnsstemning blir lavere. Samtidig har jeg tenkt at vitenskapen ikke har kommet langt nok til å kunne finne korrelasjonen mellom kost og de sykdommene Perlmutter tar opp. Men forfatteren viser til en lang rekke undersøkelser. Disse er gjerne hentet fra prestisjefylte vitenskapelige tidsskrift, og mange studier er omfattende studier som har gått over mange år.
Depresjon og angst
Hakeslippfaktoren i min lesning var aller størst da jeg leste kapitlet «Er magen din deprimert? Grunnen til at opprørte tarmer bidrar til nedtrykte og engstelige sinn». Her berører Perlmutter noe jeg møter i hverdagen som gestaltterapeut. Han forklarer at depresjon og angst er betennelsessykdommer der tarmfloraen spiller en avgjørende rolle. Han viser til hvilke grupper av bakterier som korrelerer med depresjon, og han kommer med helt konkrete råd for hvordan du kan avhjelpe et deprimert sinn.
En makeløs bok
Sunn tarm, klart hode rokker ved mine grunnforestillinger om menneskets psyke. Mange som kommer til meg gjør det fordi de sliter helt generelt med lavt stemningsleie eller med uro. Jeg er for så vidt overbevist om styrken ved gestaltterapien, men Perlmutters bok understreker at psykisk og somatisk helse er to sider av samme sak.
NB! Som gestaltterapeut driver jeg med samtaleterapi. Jeg verken diagnostiserer eller behandler tarmen. Denne artikkelen er skrevet for opplysning. Trenger du medisinske råd skal du gå til din lege.