Greg McKeown, essentialism

Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less

Av: Greg McKeown

Hvor ofte treffer du noen som sier at de har et balansert liv, som har tid til å gjøre det som er viktig for dem og ikke trenger å sjonglere mellom altfor mange plikter og oppgaver. «Tidsklemma» har mange navn i vår tid, og det har oppstått en hel industri, med bøker, coacher og teraputer, som prøver å svare på hva vi skal gjøre med saken.

Gestaltterapi og tidsklemma

Til og med min praksis som gestaltterapeut handler ofte om spørsmål om livsstil. Mange kommer i gestaltterapi for å finne ut av hva som er viktig for dem, for å balansere oppgaver rent praktisk, og for å lære å stå i følelsene som oppstår.

Greg McKeown

McKeowns bok har en meget enkel grunntanke: Finn ut av hva som virkelig er viktig for deg, og konsentrer all energi du har på å gjøre nettopp dette. Mye av hva han sier i boken er helt innlysende, men han har en virkelig inspirerende og overbevisende måte å si det på. Bokens hjemmebane er arbeid med og i selskaper. Et ekstremt eksempel er betalingsselskapet PayPal. De lar sine enkelte ansatte ha én enkelt prioritet som de konsentrerer hele sitt arbeid i PayPal på. Han bruker også rikelig med eksempler på foretak som har altfor mange prioriteter, og resultatet blir en uklar profil i forhold til deres kunder, et slett arbeid og ikke minst mindre penger i lommeboka til aksjonærene.

Et kuriøst faktum han trekker fram er at ordet «prioritet» ikke fantes i plural før på 1400-tallet! Den moderne splittingen av oppmerksomheten kan altså spores i språkhistorien.

Ikke bare arbeid

Boken handler imidlertid ikke bare om arbeid. Forfatteren selv setter familien som sin essensielle prioritet. Dermed handler boken på den ene siden om valg jeg gjør i forhold til hele livet mitt utenfor jobben. På den andre siden handler det om å ha en så klar forståelse jeg bare kan om mitt arbeid slik at jeg får mulighet til å bruke tiden til familie og det som er viktig for meg.

Inspirerende

Jeg sa at boken tar opp mange innlysende ting, men den er inspirerende. Jeg har både forenklet og avgrenset arbeidsoppgaver etter å ha lest boken, og det har gitt noe mer tid til viktige ting som ikke er relatert til jobb, altså slikt som venner, familie, meditasjon og matlaging.

Føler du at du har for mye å gjøre, har du problemer med å sette grenser eller å vite hva som er viktig for deg? I så fall kan jeg varmt anbefale boken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *