Ikke bruk elektronikk på kvelden

kvinne ser mobiltelefon, blått lys gir søvnvansker

Som gestaltterapeut spør jeg ofte hvordan mine klienter sover. Psykiske problemer er ofte koblet til dårlig søvn. Har du vanskelig for å sovne eller å sove gjennom natten? Noe av det aller viktigste du kan gjøre er å minimere bruken av elektronikk om kvelden. Skjermer sender ut blått lys. Dette lyset har samme bølgelengde som dagslys, og kroppens interne klokke blir spinnvill i møte med blålys om kvelden. Det hindrer nemlig melatoninproduksjonen i kroppen (melatonin er det viktigste søvnhormonet). Isteden øker produksjonen av stresshormoner som kortisol. Stresshormonene er fabelaktige å ha, bare ikke sent om kvelden eller i utstrakte tidsperioder.

Du kan gjøre mye

Bruk et blålysfilter på skjermer fra tidlig kveld. Jeg bruker f.lux på mine datamaskiner (Mac), Twilight til min Android-telefon og jeg bruker Apples innebygde blålysfilter på min iPad.

Det aller beste er imidlertid om du kan la være å bruke elektroniske duppeditter i det hele tatt de siste timene før du legger deg. Kanskje du kunne lese en bok, gi en massasje til din partner, ta et avslappende bad, meditere eller dere kan snakke sammen om du bor med noen. Alt dette fører også til at du slapper av, og det gjør innsovning og søvnen enklere.

Prøv også å bruke så lite lamper som mulig. Levende lys er rødt lys, og det har en stimulerende effekt på melatonin.

Noen bruker gule solbriller innendørs om kvelden for å blokkere det blå lyset.

Prøv også å gjøre ditt soverom så mørkt som mulig. Hold helst mobiltelefoner utenfor soverommet, og ha ikke klokker, elektriske tannbørster på lading eller noe annet som gir fra seg lys.

Ikke bare lys

Det er selvfølgelig mye annet som er relatert til søvn, som at du kommer deg ut i solen, spiser sunt, går til gestaltterapeut for å sortere tanker, trener kroppen og gjør det til riktig tid, etc. Men det kommer jeg tilbake til i andre artikler.

Linker

f.lux: https://justgetflux.com/
Twilight: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.urbandroid.lux
Et eksempel på gule solbriller: https://www.amazon.com/Uvex-Blocking-Computer-SCT-Orange-S1933X/dp/B000USRG90/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1529573116&sr=8-4&keywords=yellow+glasses+blue+blocking

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

1 hendelser på “Ikke bruk elektronikk på kvelden”

  1. Tilbakeping: Det er meininga at det skal vere mørkt om natta – Fusa Ungdomsskule

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *