Blått lys skaper søvnvansker

laken, gestaltterapi og søvn

Jeg har en natt med elendig søvn – igjen. Det ble et par timer med søvn, og så et par timer med mislykket innsovning. Så nå sitter jeg midt i natten og leser og skriver.

En av mine helter

Jeg vender meg til den beste boken jeg kjenner til om helse, nemlig Mark Sissons The new primal blueprint. Han har et avsnitt om søvn, og noe av det aller viktigste han har å si om hvordan vi får god søvnkvalitet er at vi må minimere blått lys i timene før vi legger oss. Stort sett alt av kunstig lys befinner seg i det blå spekteret, og det er særlig ille med mobiltelefoner, tv og datamaskiner.

Hvorfor sovner vi?

Det er selvfølgelig mange faktorer som spiller inn på at vi sovner, sover og holder oss sovende. Det viktigste hormonet for søvnen er melatonin. Så lenge vi mennesker eksponerer oss for dagslys hemmes melatoninproduksjonen, og når mørket faller på omdannes serotonin («lykkehormonet») til melatonin. Det blå lyset har imidlertid samme effekt på oss som dagslys, så når vi kikker på skjermene eller har skarpt elektrisk lys kommer aldri melatoninproduksjonen i gang ordentlig.

Vanskelig

Jeg har visst dette lenge. Likevel får jeg ikke til å gjøre noe med det. Tv-seriene er for lokkende, jeg elsker å skrive og å jobbe, og jeg vil gjerne holde kontakten med venner på nett. Jeg opplever det virkelig som vanskelig å si nei til underholdning og å hoppe av den konstante oppkoblingen. Men kanskje denne natten kan inspirere meg til å prøve litt? Og kanskje jeg skal snakke litt med terapeuten min om å gjøre bedre prioriteringer?

Før jeg avslutter vil jeg si at det er mange andre faktorer som er viktige for søvnen, men denne bloggposten handler om blått lys. Slik jeg har forstått det er blått lys og hemmingen av melatonin en avgjørende faktor for den dårlige søvnkvaliteten til mange. Kanskje er den ikke alt, men jeg vet at så lenge jeg ikke respekterer kroppens naturlige behov for mørke om kvelden så gjør jeg det vanskelig for meg selv.

Kilde: Mark Sisson: The new primal blueprint.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *