Har jeg spist meg til angst?

cupcakes kan gi angst

De siste dagene har jeg hatt lavt stemningsleie. Jeg har bannet litt og spurt hvorfor det er sånn, og jeg har faktisk kommet fram til et svar. Følg med meg på en liten omvei.

Startpunkt

I begynnelsen av april fikk jeg kink i ryggen – igjen. Det var ganske ille, selv om det var langt snillere enn da jeg fikk min prolaps. Jeg bannet også den gangen og sa omtrent: «Faen, jeg gidder ikke dette mer!» Jeg begynte ikke bare å ta trening på fullt alvor, men jeg bestemte meg for å gjøre kroppen min godt på alle måter jeg kunne tenke meg. Nå veier jeg åtte kilo mindre og er sterkere enn jeg noensinne har vært. Ryggen er ikke helt bra ennå, men den er langt bedre og de små plagene jeg har hatt i nakke og skuldre er helt borte.

Ikke bare kropp

Hva som imidlertid også kom ut av livsstilforandringen var at humøret ble bedre. Tendensen til lett angst, dårlige dager og lavt stemningsleie forsvant. Jeg har helt enkelt følt meg stabilere enn på lenge den siste tiden. Hvorfor skal jeg må bedre av livsstilforandring? Det er mange grunner til det, men de to viktigste tror jeg kan sammenfattes i betennelse og søvn.

Jeg er overbevist om at en lavkarbokost er bra for et menneskes psykiske helse. Hvorfor? Fordi mye tyder på at angst og depresjon er knyttet til betennelse i hjernen, og brenselet en betennelse bruker er nettopp karbohydrater. Dette er kraftig forenklet, og jeg tror også det er viktig å spise ting som motvirker betennelser i kroppen, som omega-3, men det holder jeg utenfor nå. Denne bloggposten handler om mine opplevelser.

Jeg fikk også fikset på søvnen, og jeg har spurt meg selv hvorfor jeg begynte å sove bedre. Det er ikke et enkelt svar på dette. Mange ting henger sammen. Når jeg spiser bedre sover jeg også bedre, og når jeg sover får jeg mer energi til å bevege meg, og både bevegelse og gjerne sollys gjør at jeg sover bedre. Når jeg dessuten mår bedre så grubler jeg mindre, og dermed sover jeg gjerne bedre. Det er altså flere ting som gjensidig påvirker hverandre, og fellesnevnerne tenker jeg altså er at dette senker betennelsesnivået og hjelper meg til å sove bedre.

Er det så enkelt?

Er det virkelig så enkelt at jeg kan må mye bedre bare av å spise og sove bedre? Kanskje det. I det siste har jeg altså hatt det mindre bra med meg selv, og når jeg ser tilbake så har jeg introdusert mer og mer sjokolade i kosten igjen. Og jeg har spist flere desserter og brød og annet som jeg ikke bør. Samtidig som jeg har begynt å kompromisse med kostholdet har en dårligere stemning i kroppen sneket seg på.

Som terapeut er det spennende å kjenne på hvordan jeg fungerer når stemningsleiet blir dårlig. Om jeg virkelig tror på at jeg har det mindre bra fordi jeg har begynt å kompromisse med min livsstil, da burde det vel være enkelt å bare gjøre noe med det hele? Jeg har strevet en stund med å få gjort det jeg trenger, og da jeg endelig fikk det til, da jeg endelig fikk gjøre kostholdet mitt mer strikt så begynte jeg å sove bedre og den ugne følelsen i kroppen forsvinner langsomt.

Dagen i dag

I dag når jeg skriver denne artikkelen gjør jeg det fordi angsten kom på meg igjen, og den gjorde det etter at jeg spiste desidert mer sjokolade enn jeg hadde godt av. Så kan man spørre om angsten kom fordi sukkeret var opphav til en kjemisk reaksjon i kroppen eller om det var fra selvbebreidelsen fordi jeg hadde spist noe jeg ikke burde. Jeg er overbevist om at det skjer en kjemisk reaksjon i meg når jeg spiser altfor mye sukker.

Klientarbeid

Når klienter kommer til meg er jeg forsiktig med å foreslå livsstilforandringer. Ofte vet de selv hva de ønsker. Faktisk er det flere som velger å jobbe like mye med livsstil som med mer tradisjonell psykoterapi. Jeg har tro på at livsstil har en stor innvirkning på hvordan du har det, og jeg håper å inspirere klienter og andre til å leve på sitt beste. Jeg har også tro på at mye av det litt udefinerte mennesker sliter med kan bedres om de tar kroppen på alvor. Det har i alle fall vært helt tydelig for meg de siste ukene at kroppen ikke bare sier fra med hjelp av smerte, men noen gang gjennom å sette angst og andre stemningslidelser i kroppen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *